4 lutego 2013

Banany mogłabym jeść kilogramami!

Przepyszny, słodki, wilgotny torcik z bananami, przełożony kremem z serków homogenizowanych. Po przygotowaniu przechowywać go w lodówce, jednak przed podaniem najlepiej wyciągnąć go minimum godzinę wcześniej.

 
Tort biszkoptowy z bananami
(przepis z tej strony z moimi zmianami)
                                      
Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki wody
  • ½ szklanki cukru
Krem:
  • 400g serka homogenizowanego (użyłam Danio waniliowego)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 12%
  • 100g masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, woda i octem na puszystą masę. Do masy wsypać mąkę pszenna i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać z ciastem. Wlać masę do tortownicy i piec biszkopt 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. C. Wystudzić.
Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Serek homogenizowany wymieszać ze śmietaną, cukrem waniliowym i jednym rozgniecionym bananem. Żelatynę wymieszać w 4 łyżkach gorącej wody. Utarte masło połączyć z serkiem i żelatyną. Dokładnie wymieszać.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdą część przełożyć kremem i ułożyć na niej plasterki banana. Wierzch również udekorować, boki tortu posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Mam podobnie z bananami a ciacho jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszności. Wygląda na bardzo mięciutki i delikatny :)
    Też uwielbiam banany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie! a farba to z palette, ale nie wiem jaka nazwa, postaram się znaleźć

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda, też chyba mogłabym jeść kilogramami banany w takiej smakowitej formie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie, ale czy nie jest zbyt słodki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...