Nie ma to jak ekspresowe pieczenie po 22:00 (: A wszystko przez rodzinę, która w ostatniej chwili zdecydowała się przyjechać w moje skromne progi (; Oczywiście w pierwszym momencie chciałam upiec zwykły prosty sernik, ale jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam, że spróbuje czegoś innego. Bałam się, że masa serowa opadnie na dno, ale nic takiego się nie stało i ciasto pięknie wyrosło i było bardzo smaczne. Najlepsze dzień lub 2 dni po upieczeniu. Jest delikatne, puszyste i lekko wilgotne. W przepisie podali, aby piec go w tortownicy o średnicy 21cm, ale ja piekłam w prostokątnej formie 25x30. Polecam, bo warto (:
Ciasto z serem
(przepis z gazetki „Ciasta, sprawdzone przepisy” nr 6/2010)
Składniki:
Ciasto: 250g margaryny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 3 jajka, 4 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa: 500g białego zmielonego sera (użyłam sera z wiaderka Dr Oetker), 125g margaryny, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 3 łyżki kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 krople olejku pomarańczowego
Przygotowanie:
Ciasto: Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Do przestudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka i wymieszać aż powstanie jednolita masa.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z margaryną. Dodać ser, kaszę, proszek do pieczenia i olejek, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową.
Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wlać ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 180 st . C.
Smacznego.
Pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńpodziwiam :) ja na takie sytuacje wole wyprobowane przepisy zeby nie zawieść gości ;)
OdpowiedzUsuńMi bardzo często zdarza się szaleć w kuchni dopiero w godzinach nocnych. Ciasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPyszne to ciacho jest !:) Wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńSmakowita pozycja!
OdpowiedzUsuńLubię piec tak późno; a nawet jeszcze później, kiedy cały dom śpi. Wtedy nikt mi nie przeszkadza i mogę się w moim kuchennym świecie zamknąć sama dla siebie. Tylko gdyby jeszcze w lodówce zawsze były wszystkie składniki potrzebne do wszystkich dań i wypieków... ;))
Pozdrawiam!
Robię się głodna;)
OdpowiedzUsuńUśmiecham się do Twego ciacha:DDD!!!
ciasto super:) wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńOoo, jak ja lubię takie ciasta! Połączenie kakaowych spodów z serowymi wierzchami to jeden z moich ulubionych smaków, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńi coś z sernika ma ono w sobie. dlatego też przypadło mi do gustu.
OdpowiedzUsuńno, co za serniko-podobne ciacho xd
Pieczenie po nocy ma w sobie magię...pewnie mniejszą gdy piecze sie pod presją. Efekt twojej pracy wyszedł piękny i napewno smaczny- taki duet to smakowy pewniak. Gratuluję.
OdpowiedzUsuńPołączenie ciemnego biszkoptu z masą serową mniaaam :) To musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńJa bym od razu całą piramidkę skonsumowała tak apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńekspresowo niekoniecznie, ale piec po 22 to ja lubię :-)
OdpowiedzUsuńtakie niespodziane i ekspresowe są z reguły najlepsze :)
OdpowiedzUsuńChętnie kiedyś wypróbuję. Prezentuje się wspaniale.
OdpowiedzUsuń