14 października 2012

Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem i tymiankiem

Dzisiaj podaje przepis na bardzo smaczne udka pieczone z czosnkiem i tymiankiem. Kiedyś przeze mnie nielubiane, dziś je uwielbiam. Wszystko dzięki chrupiącej skórce, bo ona jest najlepsza ;) Idealnie nadają się na obiad. Szczególnie niedzielny, kiedy nie chce nam się tracić dużo czasu na jego przygotowanie. Marynata jest szybka w przyrządzeniu, a potem już tylko udka czekają na włożenie ich do piekarnika. Pieką się, a my tylko od czasu do czasu zaglądamy i polewamy je powstałym sosem. Smacznego i miłej niedzieli :)


Udka z kurczaka z czosnkiem i tymiankiem
                                      
Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do grilla (pikantnej)
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku (można użyć świeżego)
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Udka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyrządzić marynatę: do naczynia wsypać przyprawę do grilla, tymianek, sok z cytryny, sól, pieprz i wlać oliwę. Dokładnie wymieszać. Udka włożyć do marynaty, obtoczyć i zostawić na minimum godzinę, najlepiej w lodówce. Po tym czasie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać ząbki czosnku i wyciśniętą cytrynę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. godziny aż uda ładnie się zarumienią.

Smacznego!


3 komentarze:

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...