Dzisiaj podaje przepis na bardzo smaczne
udka pieczone z czosnkiem i tymiankiem. Kiedyś przeze mnie nielubiane, dziś je
uwielbiam. Wszystko dzięki chrupiącej skórce, bo ona jest najlepsza ;) Idealnie
nadają się na obiad. Szczególnie niedzielny, kiedy nie chce nam się tracić dużo
czasu na jego przygotowanie. Marynata jest szybka w przyrządzeniu, a potem już tylko
udka czekają na włożenie ich do piekarnika. Pieką się, a my tylko od czasu do
czasu zaglądamy i polewamy je powstałym sosem. Smacznego i miłej niedzieli :)
Udka z kurczaka z czosnkiem i tymiankiem
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do grilla (pikantnej)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku (można użyć świeżego)
- cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Udka
dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyrządzić marynatę: do
naczynia wsypać przyprawę do grilla, tymianek, sok z cytryny, sól, pieprz i wlać
oliwę. Dokładnie wymieszać. Udka włożyć do marynaty, obtoczyć i zostawić na
minimum godzinę, najlepiej w lodówce. Po tym czasie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego,
dodać ząbki czosnku i wyciśniętą cytrynę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
200 st. C i piec ok. godziny aż uda ładnie się zarumienią.
Smacznego!
aromatyczny kurczak to lubię
OdpowiedzUsuńdobre to Twoje jedzonko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam aromat tymianku. Taki kurczak musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuń