Tyle tego ciasta na blogach, że nie było innej możliwości, musiałam go upiec i nie żałuje. Wyszło mokrawe (takie jak lubię), ale nie zakalcowate. Posypane cukrem pudrem wręcz wyśmienite. Składniki podwoiłam i dodatkowo zrobiłam muffinki dając do środka po jednej dużej truskawce. Masę przygotowałam tak samo jak na ciasto, przełożyłam je tylko do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i wstawiłam do piekarnika na 20 minut. Ślicznie się zarumieniły i też świetnie smakują a może nawet lepiej (;
Polecam również to ciasto truskawkowe. Miłego dnia!
Jogurtowe ciasto z truskawkami
(pomysł wzięty z tego bloga, cytuje za Agą)
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru (dałam 100 g)
- 50 g masła miękkiego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g truskawek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać masło, jogurt i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i na wierzchu ułożyć truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-45 minut, sprawdzając patyczkiem.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać masło, jogurt i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i na wierzchu ułożyć truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-45 minut, sprawdzając patyczkiem.
Smacznego!
Super! Chyba też się skuszę na takie ;)
OdpowiedzUsuńfajne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńDanusia, jak widzę to ciacho to mam ochotę wgryźć się w monitor!
OdpowiedzUsuńciesze sie, ze ciasto smakowalo:) ale ladnie sie u Ciebie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDanusiu, jakie piekne, jak malowane
OdpowiedzUsuńto lato! cudne ciasto.
OdpowiedzUsuńOj, tak...takie ciacho to bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuń