Dodatkowo proponuje kawałek (a może nawet
2) babki. Ciężkiej, zbitej, mokrej i o intensywnym smaku gorzkiego kakao. Z dodatkiem
brandy czekoladowego.
Babka kakaowa z brandy
(zainspirowana tym przepisem)
Składniki:
- 425g mąki
- 120g cukru
- 2 jajka
- 40g gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300ml mleka
- 240ml oleju
- 3 krople olejku waniliowego
- 3 łyżki brandy czekoladowego (może być zwykła albo np. kawowa)
Przygotowanie:
Jajka
z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mleko, olej, olejek waniliowy, brandy i zmiksować.
Następnie do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i
kakao. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Do okrągłej
formy z kominkiem nasmarowanej tłuszczem wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec
w piekarniku nagrzanym do 180 st. C 40-50 minut. Najlepiej w tym czasie sprawdzić
patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest suchy można wyjąć
ciasto. Ostudzić i np. polać czekoladową polewą.
Smacznego!
Ja poproszę ta babkę, bo wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńCiasto z nutką alkoholu to coś dla mnie, prezentuje się bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaintrygowałaś tym przepisem, tym bardziej, że uwielbiam miękkie ciasto czekoladowe :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Oj, takie ciacho to marzenie! :-)
OdpowiedzUsuńIdealna do ciepłej herbatki, książki i pluchy za oknem :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek, wygląda przepysznie, pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń