Mam ostatnio szał na pieczenie cupcakes. Wypróbowuje
przeróżne przepisy na ciasto, jak i na kremy. Dzisiaj prezentuje przepis na
babeczki bananowe z bardzo pysznym i gęstym kremem maślanym na białkach. Pierwszy
raz robiłam taki krem. Oczywiście zdarzało mi się robić maślany, ale nigdy nie
z dodatkiem białek. Udał się znakomicie, lecz uprzedzam, że jest strasznie, ale
to strasznie syty. Przynajmniej dla mnie. A ja zwykle nie wybrzydzam, jeśli chodzi
o słodkość w wypiekach. Babeczki też są zdecydowanie słodkie, wiec jeśli ktoś preferuje
mniej słodkie wypieki, proponuje zmniejszyć ilość cukru. Szkoda, że już ślad po
nich nie został, bo jak tak sobie patrzę na to zdjęcie, z chęcią podjadłabym,
chociaż jedną. Nawet o tej późnej porze.
Cupcakes bananowe z kremem maślanym
(pomysł na ciasto i krem wzięty stąd)
Składniki
na cupcakes:
- 120g mąki
- 100g cukru
- 1 jajko
- 90g masła
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 banan (najlepiej już bardzo miękki)
Krem
maślany:
- 2 białka
- 100g miękkiego masła
- 40g cukru
Przygotowanie:
Cupcakes: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać
jajko i dalej ucierać przez ok. 2 minuty. Dodać banan, zmiksować. Wsypać mąkę z
proszkiem do pieczenia i zmiksować (krótko, tylko do połączenia się składników).
Formę
na muffinki wyłożyć papilotkami. Wypełnić ciastem i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 st.C. Piec 20-25 minut aż babeczki się ładnie zarumienią.
Krem
maślany: Miskę z białkami i cukrem wstawić
nad garnkiem z gotującą się wodą, aby cukier pod wpływem ciepła się rozpuścił (pilnować,
aby nie zagotować białek!). Następnie ubić białka na lśniąca i białą pianę. Następnie,
ciągle ubijając, stopniowo dodawać masło. Nie przejmować się, jeżeli masa się ścięła.
Należy alej ubijając aż w końcu stanie się jednolita, gęsta i kremowa.
Krem wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy przestudzone
babeczki.
Smacznego!
Wyglądają wspaniale - i ten krem! Pychota :)
OdpowiedzUsuńKrem maślany na białkach to coś nowego dla mnie, dotąd kojarzyłam takie z żółtkami. Babeczki prezentują się smakowicie :).
OdpowiedzUsuńteż lubię, szczególnie z taką chmurką kremową, jak u Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńale śliczna! a na ten krem to bym się rzuciła w pierwszej kolejności :)
OdpowiedzUsuńTak krem jest dość słodki, ale pomimo tego uwielbiam go...i ta konsystencja...od dawna szukałam tak puszystego kremu.Wspaniały!
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńTwój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.
Więcej informacji na moim blogu: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2012/11/nominacja-liebster-blog.html
Pozdrawiam :)
Świetny przepis, upiekłam babeczki ale bez kremu. Wszyscy się zajadali;)
OdpowiedzUsuń