26 stycznia 2010

Kluski na parze (tzw. buchty)

Jest zbyt zimno, aby iść piechotą na zakupy, z których można by było przygotować rozgrzewający posiłek dla jednej osoby. Kluski na parze doskonale nadają się na obiad jeśli w domu nie ma zbyt dużo składników. Mąkę, mleko, jajka i drożdże mam zawsze w lodówce., więc nie ma nic łatwiejszego niż przygotowanie tych oto klusek. Można je podawać z rumianym masłem, jogurtem albo konfiturą.
Składniki: 
500g mąki, ½ kostki drożdży, 3 łyżki cukru, 1 jajko, szklanka mleka
Przygotowanie:
Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki mąki i cukru oraz mleka. Odstawić do ruszenia. Po tym czasie rozczyn połączyć z mąką, cukrem, jajkiem i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Jeśli ciasto jest za suche dodać trochę mleka a jeśli zbyt twarde to dosypać mąki. Doprowadzić wodę do wrzenia, następnie uformować kuleczki i gotować na parze przez 5 minut.
Smacznego (:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...