21 stycznia 2010

Pizza z salami i pieczarkami

Pizza specjalnie dla mojego B. On lubi takie ‘smakołyki’ i przyznam szczerze, że ja też (: Cichutko wierzę, że kiedyś będę robić takie pizze jak w prawdziwej włoskiej restauracji (marzenia chyba!). Przepis na ciasto pochodzi z mojej nowo nabytej książki „Pieczenie jest łatwe”. Ciasto jest chrupiące i ładnie pachnie przyprawami, dlatego też nie został już ani kawałek.
Składniki:
Ciasto: 3 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli300g mąki, 21g świeżych drożdży
Dodatki: 40g startego żółtego sera, 400g krojonych pomidorów z puszki, 300g pieczarek, 10 małych plasterków salami, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, oregano
Sposób przyrządzania:
Wymieszać mąkę z oliwą i solą. Drożdże rozrobić w 150ml letniej wody i dodać do mąki. Ciasto wstępnie wyrobić mikserem, po czym wyłożyć na blat i energicznie ugniatać przez 5 minut. Rozwałkować, ułożyć na blaszce i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczarki pokroić i podsmażyć. Po wyrośnięciu ciasto posmarować koncentratem wymieszanym z przyprawami, wyłożyć pomidory, pieczarki i salami. Posypać startym serem. Nagrzać piekarnik do 220st. C i piec 15-20 minut, aż brzegi ciasta będą jasnobrązowe.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...