31 stycznia 2010

Babeczki nadziewane czekoladą

Muszę się przyznać, że robiąc zakupy w hipermarkecie nigdy nie mogę przejść obojętnie obok działu z książkami kulinarnymi. Nawet jakbym miała przeglądać tą samą książkę po raz kolejny. Tak było i wczoraj. Koniec był taki, że książka wylądowała w moim koszyku. W domu nie mogłam się oprzeć i musiałam od razu wypróbować z niej jakiś przepis. Padło na kakaowe babeczki z czekoladą. Przepis jest prosty i szybki a babeczki wyszły doskonałe. W przepisie podają, aby użyć półsłodką czekoladę. Ja jednak miałam w domu tylko gorzką, więc nie było aż tak słodko.  
Babeczki nadziewane czekoladą
 Składniki na 8 babeczek: 
4 łyżki miękkiej margaryny, 55g drobnego cukru, 1 duże jajko, 85g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 55g półsłodkiej czekolady, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, mąkę, jajko oraz kakao ubić na gładką masę. Połowę ciasta przełożyć do formy na muffinki. Za pomocą łyżeczki zrobić wgłębienie pośrodku każdej babeczki. Czekoladę podzielić na 8 równych kawałków i wyłożyć po jednym do każdego zagłębienia, następnie przełożyć do formy resztę ciasta. Piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190st.C, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste w dotyku. Odstawić na 2-3 minuty, po czym podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
Smacznego (:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...