Pewnego dnia mama przyniosła do domu przepis na ciasto kolorowe. Zrobiła, wszyscy zjedli, że aż im się uszy trzęsły. Co się później okazało jest to tzw. pleśniak, choć w mojej rodzinie zawsze zostanie kolorowym ciastem ze względu na jego trójkolorowe warstwy. Ciasto jest kruche, lekkie, nie za bardzo słodkie i chyba zawsze się udaje (przynajmniej mnie). Piekłam go już wiele razy, zawsze wszystkim smakuje. Koleżanki z pracy go uwielbiają, więc na dzisiejszą imprezę zostałam oddelegowana do upieczenia ciasta (: Oczywiście nie mogłam się oprzeć i musiałam skosztować. Pyszne!
Ciasto kolorowe
Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 kostka margaryny, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: 4 białka, słoik dżemu z czarnej porzeczki (można zastąpić innym), 1 łyżka kisielu truskawkowego, szklanka cukru pudru, łyżka kakao
Przygotowanie:
Ze składników zarobić ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i ponownie zarobić. Formę do pieczenia nasmarować i wylepić jedną białą częścią ciasta. Posmarować ciasto dżemem, następnie zetrzeć na tarce część kakaową. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier puder i kisiel i ubijać (krótko) do uzyskania jednolitej masy. Masę wlać na ciasto i następnie zetrzeć ostatnio białą część.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st . C i pieczemy 40-45 minut.
Smacznego.
Apetycznie wyglada ;) Chetnie poczestowalabym sie kawaleczkiem:)
OdpowiedzUsuńooo, lubię to ciasto!
OdpowiedzUsuńnajfajniejsze są te ciasta, z którymi mamy miłe wspomnienia. smaków, wydarzeń. i nazwy, znane tylko nam.
OdpowiedzUsuń