Ciasto truskawkowe
(cytuję za Asią z Kwestii Smaku)
Składniki:
Ciasto: 800 g truskawek, 200 g miękkiego masła, 200 g cukru pudru, 4 jajka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka: 150 g mąki, 75 g masła, 75 g cukru (ja zmniejszyłam ilość o połowę)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm (ja zrobiłam w prostokątnej) wysmarować masłem.
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
a ja uwielbiam od Asi ciasto na jogurcie, też owoców można napchać ile się chce a zakalca nie ma (:
OdpowiedzUsuńnajlepsze takie posypane cukrem pudrem, prawda? :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie własnie to ze jest tyle owoców ;)
OdpowiedzUsuńtakie puchate ciasta.. z dużą ilością owoców.. lubię.
OdpowiedzUsuńWyglada na mieciutkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuńTo ciacho musi być przepyszne. Ale bym zjadła takie aromatyczne polskie truskawy:). Mniam! dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne! A u mnie sezon truskawkowy jeszcze nie rozpoczęty, a tu takie pyszności wszędzie :( Mam nadzieję, że szybko to sobie nadrobię :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj, Danusiu, kusisz tymi truskawkami, a ja się takiemu ciastu nie oprę! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńTruskawki pożeramy po 2 kg dziennie, więc muszę trochę schować ,żeby mieć wogóle szanse coś z nich zrobić.
Właśnie sie objadam tym ciastem:) mięciuchne i przepyszne!! a mam takie szczęście ze Danka dostarczyła je nam do samego domu;)
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam już 3 razy i za każdym razem wyszło pięknie wyrośnięte i mięciutkie, jedyne jakie mi wyszło z tych ucieranych to właśnie to, przepis swietny, pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńbardzo się ciesze, ja właśnie tez dziś je piekłam :) Smakuje praktycznie z każdymi letnimi owocami.
Usuń
OdpowiedzUsuńteż piekłam to ciasto, bardzo dobrze smakuje jeszcze ciepłe podane z lodami - gorąco polecam :)))