Bardzo lubię wolne niedziele z domowym ciastem i kawką. To ciasto doskonale się sprawdza na takie jesienne popołudnia. Jest bardzo pyszne, a beza nadaje mu dodatkowego uroku (;
Ciasto z jabłkami i bezą
(przepis z miesięcznika "Ciasta sprawdzone przepisy" nr 7/2010)
Składniki:
Składniki:
Kruche ciasto: 3 szklanki mąki, 250g margaryny, 5 żółtek, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa: 1kg jabłek, 1 łyżka cukru waniliowego, cynamon
Pianka: 5 białek, 2/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Składniki zagnieść, schłodzić w lodówce
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, połączyć z cukrem waniliowym i cynamonem, wymieszać.
Pianka: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i ponownie ubijać aż powstanie jednolita gładka masa.
2/3 ciasta ułożyć na dnie formy (25x35). Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce. Na górę wyłożyć pianę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180st. C około 35 minut.
Smacznego.
ciacho bardzo smakowite:) z jablkami i do tego beza, ach mniam...:)
OdpowiedzUsuńtakie niedziele to i ja uwielbiam... leniwe i koniecznie z domowym ciastem :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńMiłej nocki
Śliczne jest. uwielbiamy szarlotki:)
OdpowiedzUsuńWlasnie upiekłam i niestety nie wyszło.. Jednak 35 minut to za mało - ciasto wciąż surowe, wsadziłam ponownie do piekarnika, zobaczymy co to będzie...
OdpowiedzUsuń