Wolny weekend i deszczowo szara pogoda. W takim wypadku nie ma nic lepszego jak filiżanka smacznej kawy z mlekiem i kawałek pysznego ciasta. Jestem w trakcie kolejnego (mam nadzieje udanego) wypieku a tymczasem podaje przepis na rabarbarowy placek. Kruchy spód i bezowo rabarbarowa góra. Pan B. stwierdził, że ciasto jest mega słodkie, więc wszystkim tym, którzy takich nie lubią, sugeruje zmniejszyć ilość cukru np. o połowę. Mnie bardzo smakowało, więc polecam.
Ciasto bezowe z rabarbarem
(przepis z książki „Domowe wypieki” Barbary Jakimowicz-Klein)
Składniki:
- 4 jajka
- 100g masła
- 300g cukru
- szczypta soli,
- opakowanie cukru waniliowego
- 250g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 800g rabarbaru
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z 100g cukru, szczypta soli i cukrem waniliowym. Dodać żółtka, wyrobić. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy, wyrobić na gładkie ciasto i schłodzić w lodówce. Ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 27x23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180st. C ok 10 minut. W tym czasie pokroić rabarbar na kawałki. Białka z pozostałym cukrem ubic na sztywna pianę. Małymi porcjami przekładać do piany rabarbar i delikatnie wymieszać. Na podpieczony spod ciasta wyłożyć równomiernie masę bezowa. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec 60 minut. Po 45 minutach najlepiej przykryć je folią, żeby beza zbytnio się nie spiekła. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
uwielbiam rabarbar, to ciasto jest cudowne.
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast!
OdpowiedzUsuńLubię bezę i rabarbar w jednym cieście. Dobre połączenia, nawet bardzo.
OdpowiedzUsuńCo robisz, że rabarbar zachowuje tak ładny kolor po upieczeniu? Obierasz go?
zdjęcie mnie oszołomiło.
OdpowiedzUsuńa ciasto...urzekło.
Arven... przyznam szczerze, że sama byłam zachwycona tym kolorem. Zawsze wychodził mi ten rabarbar taki sino czerwony a tym roku taki barwny (: Nie wiem od czego to zależy, obieram tylko te części, które maja brzydka skórkę. Jednak zawsze staram się w sklepie wybierać te bardziej soczyste (:
OdpowiedzUsuńNie dość, że beza dla której mogłabym zabić (no może nie dosłownie...) to i rabarbar obok którego nie jestem w stanie przejść obojętnie! RAJ :)
OdpowiedzUsuńU mnie też rabarbarowo .... ale Twoje ciacho mnie powaliło, wygląda tak pysznie, że aż ślinka mi cieknie, na samą myśl, jakie ono musi być pyszne !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)