11 lipca 2011

Bułeczki serowo-morelowe

Weekend minął, pogoda dopisała. Wyjazd się udał, spotkanie rodzinne minęło w fantastycznej atmosferze. Sobotnie popołudnie (wieczór też) pt. „Czapeczkowy grill” przyprawiło mnie w dobry humor i dużo uśmiechu. Oczywiście nie zabrakło między innymi pysznego ciasta, mocno przypieczonej (taką właśnie lubię) kiełbaski z grilla, smacznych sałatek i pieczywa czosnkowego. Zdjęcia niestety nie są jeszcze dla mnie dostępne, wiec będziecie musieli wierzyć na słowo (:
Jeszcze przed wyjazdem upiekłam bułeczki nadziewane serem i morelami. Najlepsze drugiego dnia, robią się wtedy mięciutkie i można jeść jedną po drugiej.


Bułeczki serowo-morelowe
(przepis pochodzi z książki „Nowe ciasta serowe” Oda Tietz)
                                      
Składniki na ciasto:
  • 200g zmielonego twarogu
  •  50g cukru
  •  szczypta soli
  •  1 jajko
  •  300g mąki
  •  6 łyżek oleju
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 250g moreli
  •  300g zmielonego twarogu
  •  50g cukru

Przygotowanie:
Ciasto: Ser utrzeć z cukrem, solą, jajkiem i olejem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą serową. Zagnieść ciasto.
Nadzienie: Morele umyć, przepołowić, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Set utrzeć z cukrem.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić kola o średnicy 10 cm. Na każde koło wyłożyć po jednej łyżeczce masy i moreli. Skleić i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajne bułeczki, świetnie smakują z takim nadzieniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. ladne buleczki:) chetnie bym sobie zjadla takie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kazde polaczenie z morelami :) Twoje bulecznie wygladaja bosko i napewno tez tak smakuja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym 5! ;) Świetne są.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się bardzo apetycznie a to połączenie smaków musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha!
    Za bardzo mnie kusicie tymi drożdżówkami - jutro piekę! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham takie bułeczki z owocami mniaaaaaaaaaaaaam! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, wspaniałe, wspaniałe ....aż palce lizać !:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wcale a wcale nie zdziwiło mnie, że można jeść jedną po drugiej. Sa bardzo apetyczne ;]

    OdpowiedzUsuń

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...