3 lutego 2010

Ciastka kawowe z białą czekoladą

Postanowiłam znowu przygotować coś słodkiego z tej książki i padło na ciasto kawowe. Przygotowuje się je bardzo szybko, czas pieczenia też jest krótki, więc jest idealne gdy nie ma się zbyt wiele czasu po pracy. 
Znowu pojawia się czekolada, tym razem biała. Jeżeli chodzi o bezpośrednie spożywanie czekolady to zdecydowanie wolę mleczną, jednak biała doskonale nadaje się do różnego tupu ciast i deserów.
Ciastka kawowe z białą czekoladą
Składniki: 
Ciasto: 225g masła, 225 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 225g drobnego cukru, 4 jajka, 3 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
Polewa: 115g białej czekolady, 55g miękkiego masła, 3 łyżki mleka, 120g cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i utrzeć aż powstanie gładka masa. Formę wyłożyć pergaminem, wlać do niej masę i wyrównać powierzchnię. Piec 35-40 minut w temperaturze 180st. C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika całkowicie wystudzić.
Przygotować polewę: czekoladę, masło i mleko przełożyć do miski. Miskę ustawić nad rondelkiem z gotująca się wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć miskę z rondla i wsypać cukier puder. Ubijać aż powstanie gładka masa, po czym rozsmarować ją na cieście. Posypać kakao i pokroić na kwadraty. 
Smacznego!
p.s. ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie i polewa stwardnieje najlepiej pokroić je na kwadraty i zawinąć we folię aluminiową. Wtedy ciasto jest bardziej miękkie i puszyste. 

1 komentarz:

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...