Znowu pojawia się czekolada, tym razem biała. Jeżeli chodzi o bezpośrednie spożywanie czekolady to zdecydowanie wolę mleczną, jednak biała doskonale nadaje się do różnego tupu ciast i deserów.
Ciastka kawowe z białą czekoladą
Składniki:
Ciasto: 225g masła, 225 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 225g drobnego cukru, 4 jajka, 3 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
Polewa: 115g białej czekolady, 55g miękkiego masła, 3 łyżki mleka, 120g cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i utrzeć aż powstanie gładka masa. Formę wyłożyć pergaminem, wlać do niej masę i wyrównać powierzchnię. Piec 35-40 minut w temperaturze 180st. C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika całkowicie wystudzić.
Przygotować polewę: czekoladę, masło i mleko przełożyć do miski. Miskę ustawić nad rondelkiem z gotująca się wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć miskę z rondla i wsypać cukier puder. Ubijać aż powstanie gładka masa, po czym rozsmarować ją na cieście. Posypać kakao i pokroić na kwadraty.
Smacznego!
p.s. ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie i polewa stwardnieje najlepiej pokroić je na kwadraty i zawinąć we folię aluminiową. Wtedy ciasto jest bardziej miękkie i puszyste.
Mmm skusiłabym się, oj tak! :)
OdpowiedzUsuń