Drożdżówki
Składniki:
Ciasto: 500g mąki, pół kostki drożdży, 1 jajko, 6 łyżek cukru, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 3 łyżki wody, 3 łyżki roztopionego masła,
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe masło, 3 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, jajko, masło, sól, wodę i cukier a następnie zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia Az podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść i rozwałkować na kwadrat. Wyciąć mniejsze kwadraty i każdy posmarować dowolnym nadzieniem. Zwinąć wszystkie rogi do środka i zlepić. Położyć na blaszkę, przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut i piec w 180 st. C. Po upieczeniu, gdy drożdżówki wystygną można polać lukrem.
Smacznego!
W takim razie ja poprosze jedna z makiem :) Sliczne sa te Twoje drozdzoweczki :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
bardzo ładne i zgrabne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuń