23 lutego 2010

Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem

Chyba każdy je zna i każdy lubi(?) Ja lubię je bardzo, bardzo, bardzo. Obojętnie, czy są tradycyjne, czy z cebulą, ze szczypiorkiem albo z cukinią. Lubię każdą ich odmianę, dlatego nie mogło ich tu zabraknąć. Wczoraj specjalnie dla mojego B. z cebulką i czosnkiem.
Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem
porcja na 10 małych placków
Składniki: 
250 g ziemniaków, 1 cebulka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz ( w
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do ziemniaczanej masy dodać jajko i mąkę. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. dodanie czosnku i cebuli to bardzo dobry pomysł na dodanie zwykłym plackom wyrazistości

    OdpowiedzUsuń

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...