Tarteletki z farszem migdałowym
Składniki:
Ciasto: 125g mąki pszennej, szczypta soli, 75g schłodzonego masła, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki zimnej wody
Farsz: 75g masła, 2 jajka, 75g cukru, 25g mąki pszennej, 100g zmielonych migdałów
Dodatkowo: pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat i podzielić na 6 równych części. Poszczególne kawałki rozwałkować do rozmiaru foremki. Ciasto ostrożnie przełożyć do foremek i dokładnie wypełnić wnętrze. Wałkiem docisnąć ciasto wokół krawędzi i usunąć jego nadmiar. Wstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 200st. C. W tym czasie przygotować farsz. Roztopić masło, utrzeć jajka z cukrem na kogel-mogel. Do masy z jajek wlać masło, dodać mąkę, migdały i zamieszać. Wyjąć tarteletki lodówki i piec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku, następnie nałożyć na nie farsz i piec przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną czekoladą. Można podawać na gorąco i na zimno, najlepiej do kawy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (: