Chałka
Składniki:
Przygotowanie:
Z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jajko, cukier, sól, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i resztę mleka. Zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Gdy wyrośnie jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z każdej części zrobić wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce połączyć i podwinąć pod spód.
Chałkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem albo wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić około 20 min do ponownego wyrośnięcia. Można posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem albo posmarować mlekiem, wtedy skórka jest ładnie zarumieniona i miękka.
Rozgrzać piekarnik do 180 st . C i piec 30 minut aż skórka będzie brązowa.
Smacznego.
piękna jest! taka puszysta... ja chałki najbardziej lubię z masełkiem, wtedy potrafię zjeść naprawdę dużo ;P
OdpowiedzUsuńo, to ja też sięgnę po ten przepis, bo chałka za mną chodzi od dawna... A Twoja wyglada bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wielgasia.. polecam, warto (:
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką kromeczkę z dżemem:)
OdpowiedzUsuń