18 sierpnia 2010

Tort morelowy

Od pewnego czasu mój B. domagał się, żebym mu zrobiła ciasto z kremem. Wpadłam więc na pomysł, aby przygotować letni tort z owocową masą. Padło na morele. Wykorzystałam morele z puszki (aż dwie puszki leżały w spiżarni od dłuższego czasu) , ale zachęcam do użycia świeżych owoców. Tort wyszedł bardzo dobry, choć przyznam, że w masie pojawiły się grudki z powodu niedokładnego rozpuszczenia się żelatyny. Jednak z uwagi na to, że rzadko robię takie ciasta to mogłam sobie to wybaczyć (;


Tort morelowy
(źródło przepisu: czasopismo "Sól i pieprz" 7/2010)

Składniki:
Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa morelowo-jogurtowa: 10 łyżeczek żelatyny, 2 krople olejku waniliowego, 150g cukru, 400g jogurtu naturalnego, 400g musu morelowego (ja zmiksowałam morele blenderem), 400g śmietany 30%

Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę biszkoptową i piec 20-25 minut w temperaturze 170st. C. Wystudzić.
Masa morelowo-jogurtowa: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Wymieszać z olejkiem waniliowym i cukrem. Podgrzać, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie stopniowo dodawać jogurt oraz mus morelowy cały czas mieszając. Schłodzić. Śmietanę ubić i wymieszać jak masa morelowo-jogurtowa zacznie tężeć.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Założyć obręcz od tortownicy. Połowę masy rozsmarować na cieście. Drugi placek umieścić na masie, lekko dociskając. Resztę masy rozprowadzić na placku, wierzch wygładzić. Tort wstawić na 4 godziny lub na cała noc do lodówki.  Po tym czasie zdjąć obręcz i dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Jak on pysznie wyglada!
    Oj juz wiem, ze u mnie by taki torcik napewno sie przyjal:)

    OdpowiedzUsuń
  2. łał! ale wyglada smakowicie:) az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię takich zdradliwych ciast - cudownie lekkie, a jednak te 400g śmietanki pracuje na obwód moich bioder :P
    Ale i tak bym nie pogardziła kawałkiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. śmietanowa rozpusta :)) Kocham takie ciacha z bitą śmietanką :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Arven.. tak to prawda, ale od czasu do czasu można sobie na to pozwolić (;

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny jest ten tort. zjadłabym i z grudkami :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda, z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...