Wszystkim znane spaghetti bolognese to kolejne danie z makaronem, które można przygotować w 30 minut. Jak już wspominałam wcześniej bardzo lubię takie danie i dlatego często je przyrządzam. Jestem ciekawa czy znajdzie się ktoś kto tego dania nie lubi (?) (;
Spaghetti bolognese
(składniki na 1 porcję)
Składniki:
makaron spaghetti, 20 dag mięsa mielonego, ząbek czosnku, mała cebula, 2 pomidory, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce i również podsmażyć na oliwie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do cebuli razem z oregano. Trzymać na małym ogniu ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. Następnie dodać go do mięsa i dusić jeszcze ok. 5 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente). Podawać z sosem.
Smacznego.
p.s. przepraszam za brzydkie zdjęcie (;
mmm... pyszne jedzonko:) lubie taki sosik:)
OdpowiedzUsuńmój Luby kocha spaghetti bolognese! ja z kolei nie przepadam za takimi smakami
OdpowiedzUsuńmoje najulubieńsze danie =]
OdpowiedzUsuńprzyrządzam zupełnie inaczej, ale to może kiedyś opisze ;)
ostatnio przekonałam sie ze sos własnej roboty jest tysiac razy lepszy od tego z paczki ;)
OdpowiedzUsuńAle mi ochoty na spaghetti z bolonese narobiłas ;)
klasyka! Daje mnóstwo energii, żeby "jechać dalej" (jak w reklamie ;))
OdpowiedzUsuńnie znam nikogo kto blognese nie lubi :)) też często robię!
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie spaghatti. Ja dodaje czesto do sosu pokrojona drobno marchewke i zolta papryke (do koloru:))
OdpowiedzUsuńO u nas takie jest czesto w domu, wszyscy bardzo lubia:)
OdpowiedzUsuń