Miało być ciasto i jest ciasto. Z rabarbarem. Proste, szybkie i naprawdę pyszne. Jest nie za słodkie a lekko kwaskowate, doskonałe z ciepłą herbatką. Asia do ciasta dodała imbir, ja jednak z niego zrezygnowałam. Nie będę dużo pisać, po prostu zachęcam do pieczenia (:
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
(przepis z Kwestii Smaku)
Składniki:
ü 180g mąki
ü 200g miękkiego masła
ü 160g cukru
ü 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ü ½ łyżeczki sody oczyszczonej
ü 3 roztrzepane jajka
ü 400g rabarbaru (pokrojonego na ok. 2cm kawałki)
Kruszonka:
ü 50g masła
ü 50g cukru
ü 100g mąki
Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, masło i jajka. Zmiksować wszystko na jednolitą masę (tylko do połączenia się składników).
Kruszonka: Na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i mąkę. Wymieszać.
Do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy (piekłam w okrągłej o średnicy 23 cm) wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Na górę ułożyć rabarbar i posypać ciasto kruszonką. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. C. Po tym czasie sprawdzić ciasto patyczkiem, gdy jest suchy ciasto jest gotowe. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Na pewno wpadne!
OdpowiedzUsuńtakie domowe ciasto z rabarbarem... życ nie umierac!
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym.... :)
Uwielbiam! Domowy placek z rabarbarem i kruszonką, pyszność :)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do podobnego ciacha w tym tygodniu. Przymierzam, i przymierzam... może się wreszcie uda :)
OdpowiedzUsuńja też się zamierzam i dupa. Zamiary tylko pozostają. Ale w sobotę mąż ma urodziny więc upiekę bo przepis banalnie prosty :)
OdpowiedzUsuńvivi22... polecam, bo ciasto jest pyszne (: Mam nadzieje że sie uda i będzie smakować męzowi (;
OdpowiedzUsuńmnie do pieczenia ciast z rabarbarem zachęcać nie trzeba... uwielbiam je! ten kawałeczek ze zdjęcia jem oczami...:)
OdpowiedzUsuńCiasto smaczne, wszystkim smakowało :) Tylko coś kruszonka nie wyszła mi kruszonką... ech... konsystencja była leista, a nie kruchaa...
OdpowiedzUsuńJeśli kruszonka była leista to proponowałabym dodać więcej mąki. Ale nie za dużo. Kruszonka musi być jak piasek.
UsuńCzy koniecznie trzeba dodawać sodę? Czy dzięki sodzie ciasto jest pulchniejsze? Co zrobić, aby kruszonka była "krucha"? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSodę można zastąpić proszkiem do pieczenia.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie mam rabarbaru, więc zrobiłam ze śliwkami. O zgrozo! Chyba zjem na raz całe razem z blaszką.
OdpowiedzUsuń