7 maja 2012

Makaronowo!

Co robić w taki pochmurny, deszczowy wolny dzień? Oczywiście, że jeść makaron! (; Sycący i rozgrzewający doskonale sprawdza się w takich dniach. 
Cienkie spaghetti z pieczarkami z dodatkiem czosnku smakuje wyśmienicie. Śmietanę w przepisie można pominąć a zamiast spaghetti można użyć innego makaronu.


Makaron z pieczarkami
                                     
Składniki (2 porcje):
  • 200g makaronu spaghetti (cienkiego)
  • 300g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki śmietany 12%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente* w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażyć na maśle. Następnie dodać przetarty czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Ściągnąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i natką pietruszki. Wymieszać z odcedzonym makaronem. Posypać startym serem.

*cienki makaron spaghetti gotuje się krócej niż normalny, ok 6-8 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...