12 września 2012

Ani to dżem ani konfitura. Mus? A może budyń (?)

Były na obiad naleśniki. I winogrona było za dużo. Wiec przyszło na myśl ‘smarowidło’ winogronowe do naleśników. Z dodatkiem budyniu, żeby miało gęstszą konsystencję, szczyptą cynamonu i zapomnianym syropem z zielonej szyszki sosny. I wiecie, co? Pyszne było.


Budyniowy mus z fioletowych winogron
                                      
Składniki:
  • 350 ml soku z winogron*
  • 2 łyżki budyniu (ja dałam czekoladowego)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki syropu z zielonej szyszki sosny
* sok zrobiłam ze świeżych winogron niestety kompletnie nie mam pojęcia ile ich było. Podaje, wiec tylko ile wyszło mi z nich ml soku. Można użyć już gotowego soku. 

Przygotowanie:
Do zimnego soku z winogron (1/2 szklanki) wsypać budyń i wymieszać. Pozostały sok wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć wlewać powoli sok z budyniem i mieszać (dokładnie taka sama czynność jak przy gotowaniu budyniu na mleku). Gdy lekko zgęstnieje dodać cynamon i syrop. Wmieszać i ściągnąć z ognia. Wystudzić.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. i wiesz co, fajnie to wymyśliłaś. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za budyniem nie przepadam, ale może w takim połączeniu by mi smakowało ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to smakowicie wygląda. Może być pyszne do gofrów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie pyszne :) Do gofrów można zrobić troszeczkę płynniejsze, dodając mnie budyniu :)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł :) Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czymkolwiek by to nie było, wygląda tak pysznie, że biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię musy- więc niech zostanie nazwa mus :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nadaje się do ugotowania w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1072.html
    będzie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to ciekawe... Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...