30 listopada 2012

Wątróbka w sosie z przyprawami - kulinarne inspiracje z Kamis


Jakiś czas temu dostałam propozycje od polska-gotuje.pl na przetestowanie nowych zestawów przypraw firmy Kamis. Bardzo lubię przyprawy ten firmy, a jeśli chodzi o zestawy kulinarne inspiracje to nawet myślałam ostatnio, żeby je zakupić. Tak wiec zgodziłam się bez wahania. Zestawów jest 4, a w każdym zestawie znajduje się 5 rodzajów przypraw. Najbardziej spodobały mi się dwie propozycje: z płatkami chili oraz z szałwią. Każdy zestaw zawiera propozycje na przygotowanie konkretnego dania. Ja zainspirowałam się przepisem na polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym. Przygotowałam wątróbkę w śmietankowym sosie z dodatkiem przypraw. Na ogół wątróbkę podsmażam tradycyjnie tylko z cebulą, ale muszę przyznać, że taka odmiana jest rewelacyjna. Wątróbka wyszła przepyszna. Przyprawy nadają jej wspaniałego smaku. Doskonała z dodatkiem ziemniaków albo chrupka bagietką.


Zestawy kulinarnych inspiracji Kamis polecam z czystym sumieniem, choć ja w kuchni używam bardzo dużo przypraw, więc kupowanie tych zestawów nie za bardzo się opłaca. Kupuję większe opakowania i większość trzymam w specjalnych pojemnikach. Ale to nie zmienia faktu, że pomysł jest ciekawy. Szczególnie dla osób, które nie używają i nie posiadają w swojej kuchni dużo przypraw. Wtedy kupują zestaw do konkretnego dania i mają już odmierzoną ilość danej przyprawy. Fakt, przypraw jest troszeczkę mało, ale mnie to wystarcza. Mieszkam sama, więc przeważnie gotuję tylko dla samej siebie.
Kombinacja ziół i przypraw jest fajna. Zestaw z szałwią już przetestowałam, następny w kolejce będzie ten z płatkami chili. Już mam w głowie pomysł ;)


Wątróbka w sosie z przyprawami

Składniki:

  • 400g wątróbki
  • 200g pieczarek
  • cebula
  • 150ml wody
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • zestaw kulinarne inspiracje Kamis (papryka słodka, rozmaryn, czosnek, tymianek, szałwia)

Przygotowanie:Cebule i pieczarki poszatkować. Podsmażyć na patelni. Wątróbkę oczyścić, obtoczyć w mące z papryką słodką, sola i pieprzem. Poddusić pod przykryciem 10 minut. Wodę wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem i szałwią i wlać do wątróbki. Dodać pieczarki z cebulą i dusić jeszcze przez ok 5 minut.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...