7 marca 2011

Wiosennie i czekoladowo

Czy to już wiosna? Chciałabym. Chciałabym ubrać sukienkę, nowe balerinki i kurteczkę, którą nie nacieszyłam się w tamtym roku. Uwielbiam te słoneczne poranki, popołudniowe spacery i ciepłe wieczory. Wiosna to moja ulubiona pora roku, na którą czekam z utęsknieniem. Mam też nadzieje, że razem z nią pojawi się więcej uśmiechu na mojej twarzy.
Dla poprawienia humoru upiekłam sobie czekoladowe ciasto. Jeśli chodzi o ciasta czekoladowe to chyba nie trzeba dużo o nich mówić. Jeśli ktoś lubi tego typu wypieki na pewno to ciasto mu zasmakuje.


Ciasto czekoladowe
(przepis z tego bloga)

Składniki:
125g masła, 250g gorzkiej czekolady, 6 jajek, 250g cukru, 60g mąki 

Przygotowanie:
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywna pianę. Do masy czekoladowej stopniowo dodawać utarte żółtka i dokładnie połączyć. Dodać mąkę, następnie białka i delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy (23 cm) i piec 45 minut w 165 st. C.

Smacznego.



3 marca 2011

Wcale nie tłusto..

Dziś tłusty czwartek, ale ja w tym roku postanowiłam, że nie będę się objadać pączkami. Zjadłam tylko jednego i kilka faworków, które przyniosła mi koleżanka. Za to po dłuższej przerwie upiekłam ciasto kokosowo-marchewkowe z kawałkami czekolady. Szybkie w wykonaniu a jakie pyszne. Niestety przez moje porządki domowe za długo trzymałam je w piekarniku i troszeczkę się spiekło, ale mimo to wyszło smakowite. Połączenie kokosu i czekolady bardzo lubię a marchewka w niczym tutaj nie przeszkadza. Polecam!


Ciasto kokosowo-marchewkowe z kawałkami czekolady
(przepis z bloga apparecchiamo z małymi zmianami)

Składniki:
200 g mąki, 100 g wiórków kokosowych, 150 g cukru, 150 g marchewki startej na tarce, 100 g czekolady mlecznej (może być gorzka), 5 łyżek oleju słonecznikowego, 50 ml mleka, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropel olejku waniliowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz czekolady wyrobić mikserem. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta, wymieszać. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam keksówki o wymiarach 30x11cm). Piec 30 minut w temperaturze 180-200 st. C.

Smacznego.

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...