27 października 2010

Makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Szybkie, proste i smaczne danie. Takie właśnie lubię gdy wracam zmęczona po pracy i mam ochotę tylko na wygodne ułożenie się na kanapie z nogami do góry (; Dania z makaronu królują ostatnio na blogach, więc i u mnie nie mogło go zabraknąć. Niedługo kolejny przepis z makaronem (:


Makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym
(składniki na 1 porcję)

Składniki:
100g makaronu penne, 2 średnie pomidory, kilka pieczarek, ząbek czosnku, 2 łyżki śmietany 18%, oregano, bazylia, sól, pieprz, szczypta chili,

Przygotowanie:
Makaron penne ugotować w osolonej wodzie (al dente). W tym czasie obrać pieczarki, pokroić w plasterki i podsmażyć na gorącej oliwie. Następnie dodać starty czosnek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki i dodać do pieczarek. Przyprawić solą, pieprzem i chili. Smażyć ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać śmietanę, oregano i bazylię. Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 3 minut. Jeśli sos będzie za rzadki można go zagęścić mąką.

Smacznego.

14 października 2010

Ciasto czekoladowo-bananowe

Od paru dni chodziła za mną myśl, żeby upiec coś czekoladowego. Banany, które kupiłam parę dni temu też kusiły leżąc na lodówce, więc połączyłam te składniki i powstało to ciasto. Zamiast w keksówce upiekłam je w tortownicy. Pięknie wyrosło. Nie mogłam się powstrzymać i dwa kawałki zjadłam jeszcze ciepłe. Jest lekkie, puszyste, po prostu rozpływa się w ustach (:


Ciasto czekoladowo-bananowe
(przepis pochodzi z bloga whiteplate, cytuję za autorką)

Składniki:
100g gorzkiej czekolady, 150g miękkiego masła, 170g cukru muscovado (zastąpiłam cukrem trzcinowym, L), 3 jajka, 175g mąki pszennej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25g kakao, 2 duże banany, dojrzałe i rozgniecione widelcem

Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w garnuszku, ale należy uważać, by się nie przypaliła)
- Masło utrzeć z cukrem na gładką i jasną masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ubijając.
- Przesiać mąkę, proszek i kakao i dodać do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Dodać banany i czekoladę, wymieszać.
- Włożyć do wysmarowanej masłem keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 50-60 minut. Kiedy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Ostudzić na kuchennej kratce, następnie zawinąć w folię.

Smacznego.

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...