29 kwietnia 2011

Kąski z kurczaka

Przyznaje, że czasem jak wracam z pracy marzę tylko o tym, żeby wygodnie usiąść z kubkiem ciepłej herbaty i odpoczywać. Wtedy doskonale sprawdzają się szybkie przepisy na obiad. Jednym z nich są właśnie kąski z kurczaka. Wielu z was doskonale zna to danie (jak nie wszyscy) i jeśli chodzi o panierkę to kojarzy nam się ona z płatkami kukurydzianymi. Ja pod ręką płatków nie miałam i postanowiłam poeksperymentować. Kurczaka zamiast w płatkach obtoczyłam w bułce tartej. Idealna do tego byłaby panierka Panko* - jest to japońska wersja bułki tartej, która w przeciwieństwie do zwyklej jest lżejsza i większa, co powoduje, że panierka jest bardziej chrupiąca. Niestety i takiej panierki nie miałam, ale mimo tego kąski wyszły bardzo smaczne. Obowiązkowo z sosem czosnkowym.
I przy okazji chciałabym wszystkich zaprosić do odwiedzenia strony na facebooku (:


Kąski z kurczaka w panierce z bułki tartej

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
2 jajka
1 łyżeczka czosnku granulowanego
¼ łyżeczki tymianku
bułka tarta
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w paski ok 4-5 cm. W naczyniu wymieszać jajka z czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Kawałki kurczaka zanurzać w nassie jajecznej, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Wyłożyć na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C i piec kąski przez 20 minut. Najlepiej po tym czasie spróbować jeden kawałek, czy kurczak jest już dopieczony (:

Smacznego!

* informacja zaczerpnięta została z internetu.

26 kwietnia 2011

Sałatka z makaronem tortellini

Święta niestety minęły (u was też było tak miło jak u mnie?) Jednak odpoczynku nigdy za wiele, więc specjalnie podaje przepis na szybką sałatkę z makaronem tortellini. Można ją zrobić dosłownie w 20 minut. Ma lepszy smak drugiego dnia, wiec najlepiej przygotować ją wieczorem. Cudownie pachnie i jest naprawdę pyszna.   


Sałatka z makaronem tortellini

Składniki:
paczka makaronu tortellini grzybowego (250g)
puszka kukurydzy
mały por
świeży ogórek (średni)
30 dag mortadeli
paczka sosu sałatkowego (najlepiej ziołowego, włoskiego albo ze szczypiorkiem)
majonez, sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy z osolonej wodzie ok 15 minut (nie może być za miękki). Por, ogórek i mortadelę kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, wsypujemy sos sałatkowy i łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, więc najlepiej ja zrobić wcześniej.

Smacznego!



Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...