17 sierpnia 2011

Szarlotka wyśmienita

Miało być brownie. Było, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ponieważ zniknęło w mgnieniu oka. Upiekę jeszcze nie raz (bo było pyszne!) i podzielę się przepisem.
A dziś będzie szarlotka. Mięciutka, słodziutka. Wyśmienita. Pyszna na ciepło z ubitą śmietanką i gałką lodów waniliowych bądź śmietankowych. Albo na zimno posypana cukrem pudrem. Częstujcie się.


Szarlotka wyśmienita
(przepis z książki „Domowe wypieki” Barbary Jakimowicz-Klein)
                                      
Składniki:
  • 300g mąki
  •  125g masła
  •  100g cukru
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  •  kilka kropli olejku waniliowego
  •  3 jajka
  •  1 łyżka śmietany (dałam 18%)
  •  ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1kg jabłek
  •  2 łyżeczki cynamonu
  •  2 czubate łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem (zostawić 2 łyżki do jabłek), stopniowo dodać żółtka nadal ubijając. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, śmietanę i olejek waniliowy. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki. 
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać resztę cukru, cynamon i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Na cieście rozłożyć jabłka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Po 30 minutach pieczenia szarlotkę wyjąć posmarować pianą i zetrzeć pozostałą część ciasta. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180st. C i piec jeszcze 15-20 minut. Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem lub jeszcze ciepłe udekorować śmietanką i lodami.  

Smacznego!


17 komentarzy:

  1. Też ostatnio piekłam i już chcę znowu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałeczek :) ! To idealnie taka szarlotka, jaką robi moja mama.. smak dzieciństwa pochłaniany nocą prosto z blaszki.. bo mama zwykle piecze wieczorem. Pycha, aj, zazdroszczę.. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienite połączenie - szarlotka, bita śmietana, lody :-) Od razu się pojawia uśmiech na twarzy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniala! To ja sie wpraszam na kawaleczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nazwa adekwatna na pewno do aparycji, wygląda wyśmienicie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szarlotke z pianą !

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, tak! Naprawde jest wysmienita :) takiego smaka mi narobilas, ze jutro tez chyba zrobie szarlotke! :)

    Pozdrawiam i czestuje sie kawalkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja szarlotka, Daniusu, wygląda pierwszorzędnie:).
    Jak widzę szarlotki po 15 sierpnia to czuję jesień za progiem...

    OdpowiedzUsuń
  9. Danusiu, zapraszam :) Kiedy się zjawisz? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo koleżanka z Tychów jak miło ujrzeć coś znajomego (:

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszyscy szarlotkują .. chyba poszarlotkuję i Ja;)
    Buziaki cieplutkie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciacha, chętnie się poczęstuję kawałeczkiem ...

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda obłędnie, jak z wyśmienitej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szarlotka z lodami jest najlepsza na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Obłęd! :D a ja jak na złość mam przeraźliwą ochotę na szarlotkę! koniecznie gorącą,z gałką lodów...mmm!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ooooo:) Na pewno wyśmienita.:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ mi Danusiu narobiłas smaka na szarlotkę. Tak ciągle ekperymentuję z różnymi przepisami, a i tak najwspanialsza jest tradycyjna szarlotka!

    OdpowiedzUsuń

dziękuje za odwiedziny i wszystkie komentarze (:

Blogger templates

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...